Love my all
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη του Γραφείου Ευημερίας στη τραγική περίπτωση της δολοφονίας της 13χρονης
ACTIVE 107,4 "Πρωινή Συχνότητα"
07 Νοεμβρίου 2018
Το ποινικά ανεύθυνο για οποιοδήποτε αδίκημα όταν αυτό γίνεται από άτομα κάτω των 14 ετών είναι το σύστημα που ισχύει στην Κύπρο, όπου ακόμα δεν έχει θεσπιστεί σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για ανήλικους ή νεαρούς παραβάτες. 

Με αφορμή το φόνο 9χρονου κοριτσιού από τον 13χρονο αδερφό της, που συγκλονίζει από χθες το παγκύπριο, ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, που ειδικεύεται σε σοβαρές υποθέσεις ανήλικων παραβατών, μίλησε στον Active και ανέλυσε τις πρόνοιες της πεπαλαιωμένης νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι για αδικήματα που διαπράττονται από άτομα κάτω των 14 ετών οι παραβάτες δεν διώκονται ποινικά, ενώ οι περιπτώσεις ανήλικων παραβατών (κάτω των 18 ετών) ή νεαρών παραβατών (κάτω των 21 ετών) αντιμετωπίζονται μόνο με ποινή φυλάκισης, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη αποτελεί δεύτερο έγκλημα.

«Στην Κύπρο οι νεαροί παραβάτες είναι ο φτωχός συγγενής της ποινικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο ποινικολόγος, επισημαίνοντας πως είναι έγκλημα να βάλεις στη φυλακή έναν ανήλικο παραβάτη χωρίς προηγουμένως να έχει θεσπιστεί ένα οργανωμένο αναμορφωτήριο, όπου κατά το χρόνο έκτισης της ποινής, ο ανήλικος παραβάτης θα μπορεί να παρακολουθεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα στοχεύουν στην αναμόρφωσή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης στην Κύπρο δεν υπάρχει ειδικό κέντρο κράτησης ανήλικων ή νεαρών παραβατών, όπου να ισχύουν ειδικοί κανόνες. Ο ποινικολόγος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου λειτουργούν περίπου 250 τέτοια κέντρα με υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων, ειδικές αίθουσες αθλοπαιδιών ή άλλων δραστηριοτήτων και με διοίκηση ειδικευμένη στη διαχείριση νεαρών ή ανήλικων παραβατών.

Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης, οι νόμοι στο εξωτερικό είναι προσαρμοσμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε το δικαστήριο να μπορεί να παρακολουθεί την αναμορφωτική πορεία ενός ανήλικου ή νεαρού παραβάτη κατά την έκτιση της ποινής του και να αποφασίζει την προαποφυλάκισή του υπό όρους.

«Στην Κύπρο δεν έχουμε τίποτα και τους βάζουμε όλους στις Κεντρικές Φυλακές», ανέφερε ο ποινικολόγος. Σε σχέση με την χθεσινή οικογενειακή τραγωδία, ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε πως η υπόθεση χρήζει ποινικής και πειθαρχικής διερεύνησης, καθώς όπως είπε το παιδί που διέπραξε το φόνο βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και προφανώς δεν εξηγήθηκε στην οικογένειά του το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το παιδί, ούτε δόθηκαν οδηγίες ούτως ώστε να μη μένει μόνο του με το άλλο παιδί της οικογένειας.

«Θεωρώ ότι οι λειτουργοί που επέβλεπαν αυτό το παιδί φέρουν τεράστια ευθύνη», ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης. Σοβαρός κίνδυνος από το ποινικά ανεύθυνο Η αδυναμία του συστήματος για το ποινικά ανεύθυνο ενέχει και έναν σοβαρό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη κάποιοι που ενδεχομένως θα μυριστούν αυτή την αδυναμία του συστήματος δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν άτομα κάτω των 14 ετών για πολύ σοβαρές εγκληματικές πράξεις, αφού δεν θα έχουν συνέπειες. Έμεινε στα λόγια το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Παρά τις προαγγελίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα προχωρούσε στη θέσπιση ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για ανήλικους και νεαρούς παραβάτες, δεν έχει γίνει τίποτα και όλα έμειναν στα χαρτιά. Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχει προβεί σε πάρα πολλές συστάσεις για το θέμα των ανήλικων ή νεαρών παραβατών, ωστόσο φαίνεται πως ούτε αυτές λήφθηκαν υπόψη.

Έξι κοινωνικοί λειτουργοί κρίθηκαν αναξιόπιστοι

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Πολυχρόνη σε μια παλαιότερη υπόθεση όπου ανήλικος με ψυχικά προβλήματα διέπραξε φόνο και ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.

Ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε πως πήρε ως μάρτυρες στο δικαστήριο έξι λειτουργούς από το Γραφείο Ευημερίας και από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που παρακολουθούσαν τον ανήλικο, προκειμένου να αποδείξει πως δεν υπήρχε προμελέτη στο έγκλημα και το Κακουργιοδικείο έκρινε και τους έξι μάρτυρες αναξιόπιστους.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία συνέπεια και είναι οι ίδιοι που σήμερα εξετάζουν άλλες υποθέσεις ανηλίκων που παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή διαταραχής διαγωγής», ανέφερε ο ποινικολόγος. Ο κ. Πολυχρόνης εξέφρασε πάντως την άποψη πως χρήζει αναθεώρησης η εξέταση της ικανότητα αυτών των οποίων είναι διορισμένοι και εξετάζουν περιπτώσεις ανηλίκων.